Nenaden zamegljen vid

Nenaden zamegljen vid je lahko posledica težav s pretokom krvi v glavo in možgane. Tudi, če se oster vid hitro povrne, je lahko pojav znanilec začetka migrene ali celo resnejših težav, zato se velja čim prej posvetovati z zdravnikom.

Izbuljene oči

Izbuljene oči nastajajo, kadar žleze ščitnice proizvajajo preveč hormonov. Spremlja jih lahko pojav driske, hujšanje in tresenje rok.

Popackan ali moten vid

Popackan vid je lahko znamenje sladkorne bolezni, oziroma prevelike količine sladkorja v krvi in nastanka diabetične retinopatije, ko majhne krvne žilice krvavijo in izločajo druge tekočine.

Obroč okrog roženice

Siv obroč okrog roženice je lahko znamenje visoke vsebnosti slabega holesterola v krvi in je lahko znamenje bolezni srca in ožilja. V skrajnem primeru lahko napoveduje srčno kap.

Povešene veke

Povešene veke lahko razkrivajo Miastenijo gravis, oziroma težko mišično oslabelost. Gre za avtoimunsko bolezen, po kateri imunski sistem uničuje receptorje skletenih mišic in s tem onemogoča naš nadzor na muskulaturo.

Porumenele oči

Porumenele oči so znamenje zlatenice, oziroma težav z jetri. Povzroča jih prekomerna količina bilirubina, do katere pride, kadar so jetra vneta ali poškodovana. Med vzroki so najpogosteje slaba prehrana, rak, infekcija ali kronična odvisnost od alkohola.

Utripanje oči

Utripanje oči je praviloma neškodljivo in predvsem znamenje utrujenosti, ali pa povezano z alkoholom, kavo ali kajenjem.

V redkih primerih so lahko znamenje težav živčnega sistema, denimo multiple skleroze. Ampak v tem primeru bi imeli tudi druge še bolj očitne težave, s hojo, govorjenjem, v stranišču.

Nočna slepota

Težave z vidom ponoči razkrivajo slab vid ali sivo mreno, pogosto spremljevalko staranja. Pri mlajših ljudeh je nočna slepota nenavadna in lahko razkriva pomanjkanje vitamina A. Najdete ga v sladkem krompirju, telečjih jetrih, špinača, buče…

Vir: Webmd.com