Nikoli nedolžne

Že majhna praska na očeh je neprijetna, hujše rane pa lahko povzročijo tudi trajno okvaro in izgubo vida v celoti, če ne ukrepamo dovolj hitro.

Vodnik skozi najpogostejše poškodbe je v pomoč pri sprejemanju pravočasnih odločitev o nadaljnih korakih. Ne pozabite, da lahko k varnosti bistveno prispevate tudi z ustrezno zaščito v obliki delovnih ali športnih očal.

Praska na očeh

Najpogostejši vzrok za prasko na očeh je nepričakovan špik s prsti, ali pa med brisanjem, kadar oči pridejo v stik s tujkom, denimo peskoh, prahom, ali kakšnimi drugimi drobci.

Čeprav navidez nedolžne, so lahko praske precej neprijetne in povzročajo rdečino ali celo mnočno občutljivost na svetlobo.

Zabodeno oko

Kadar se zbodete s kovinskim delcem, trnkom, vejico, trnom, nemudoma poiščite zdravniško pomoč. Nikar ne poskušajte tujka odstraniti sami, saj lahko stanje še poslabšate. Poskušajte zaščiti oko s papirnatim lončkom, ali globjimi očali.

Kovinski delci lahko okrog sebe hitro oblikujejo skorjico in brazgotino, zato jih mora zdravnik čim prej odstraniti.Opekline s kemikalijami

Oči niso ravno vajene škropljenja. Vse kar ni voda povzroči neprijeten občutek in strah. Posledice so odvisne od snovi, ki nas je poškropila. Lahko jih spremljata zgolj pekoč občutek in zbadanje, ali pa tudi hujše poškodbe.

  • Kisline lahko povzročijo močno rdečino in pekoč občutek, vendar se jih da sorazmerno enostavno sprati.
  • Alkalije po drugi strani so bolj pritlehne, saj tipična znamenja prizadetosti, kot sta rdečina in pekoč občutek, niso takoj vidni. Tipične alkalije so čistila za pečico, straniščno školjko ali celo prah krede.

Ni nujno, da nas kemikalija poškropi. Lahko jo na oči prenesemo z rokami, s spreji.

V primeru stika oči s kemikalijami se takoj postavite pod mlačno vodo in pustite naj vam teče čez oči in lice vsaj 15 minu.

Pokličite zdravnika za nasvet. Zaupajte mu snov, s katero ste se opekli in ukrepe, ki ste jih že izvedli.

Če slutite, da je oko resno ogroženo, položite nanj hladilno gazo, nikar pa ga ne drgnite ali brišite.

Oteklina okrog očesa

Oteklino okrog očesa praviloma povzroči udarec. Lahko s pestmi med pretepom, ali pa med igro s tršim predmetom, kot je baseball žogica.

Najboljši takojšen ukrep je hlajenje.

Za vsak slučaj se z obiskom zdravnika prepričajte, da ni notranjih poškodb.

Krvavitev iz očesa

Najpogostejši vzrok za kri iz očesa je razpoka v žilici med beločnico in veznico.

Krvavitev iz očesa je pravzaprav sorazmerno pogost pojav in ni tako resen kot se sliši. Lahko prizadane majhno območje, ali pa celo oko, zaradi česae beločnica pordeči.

Poškodbe ne spremlja bolečina, niti sta ogrožena vid in oko. Rdečina sčasoma izgine.

Vnetje šarenice

Vnetje šarenice, obarvanega dela očesa lahko povzroči hudo bolečino in prizadane vid, če ne ukrepamo. Najpogostejša vzroka sta špik ali udarec v oko.

Hifema

Hifema sodi med najresnejše poškodbe v oftamologiji. Gre za krvavitev v sprednjem delu očesa med šarenico in roženico. Dotok krvi lahko povzroči povišan tlak in eno pogostejših bolezni oči, glavkom. Hifema povzroči močan udarec v obraz, posledice pa so lahko hude, zato je priporočljiv nemuden obisk zdravnika.

Za konec

Najboljša rešitev je preventiva. Zaščitite oči, tudi če je možnost poškodbe malo verjetna. Ne le pri delu. Tudi pri športu.

V primeru poškodbe vedno obiščite zdravnika in ne prepuščajte kvalitete svojega vida naključju.