Športna očala so vse bolj uveljavljen del opreme. Nekdaj domena predvsem smučarjev in kolesarjev, se hitro širijo med atleti, igralci tenisa, baseball-a, badmintona, košarke…

Sportna-ocala-Gorenjska

Zaščita oči med športom se obrestuje na več načinov. Najpomembnejši prednosti sta manjše tveganje za poškodbe oči in boljša slika.

Še nedolgo tega je bila največja zavora pred uporabo športnih očal zadrega, oziroma strah pred posmehovanjem okolice. Danes, ravno obratno, športna očala vlivajo strah okolici, saj vzbujajo občutek, da nasprotnik na igrišču misli resno.

Po nekaterih podatkih obravnavajo v ZDA letno okrog 40 tisoč primerov poškodb oči. Celo med igranjem badmintona. Nobena skrtivnost ni, da lahko dobra športna očala bistveno prispevajo k varnosti, boljšemu zaznavanju dogajanja v prostoru, ostrini vida, omejevanju bleščanja…

BISTVENE LASTNOSTI

Športna očala so na voljo v različnih oblikah in velikostih, se pa od modnih razlikujejo v treh bistvenih lastnostih:

  • so bolj ukrivljena
  • praviloma so plastična
  • imajo polarizirana stekla

Sportna-ocala-polarizacijska

BOGATA IZBIRA

Športna očala so na voljo z dioptrijo ali brez, ne glede na model. Na izbiro je široka paleta različnih znamk od HisAdidas, do GucciVersace.

NAMIG ZA ŠPORTNA OČALA

  1. Športna očala morajo biti prilagojena tipu dejavnosti, s katero se ukvarjamo.
  2. Pri izbiri je treba biti pazljiv na dober oprijem, ter dovolj velika stekla, da učinkovito zaščitijo oči.
  3. Prilegati se morajo pokrivalom, kadar to zahteva šport. Denimo kapi, čeladi…
  4. Stekla so praviloma iz polikarbonata, ki je sicer odporen, se pa lahko hitro opraska, za kar je priporočljiva zaščitna plast.
  5. Priporočljivi sta UV zaščita in zaščita proti bleščanju.

Sportna-ocala-optika