Glavkom

Glavkom sodi med pogoste očesne bolezni. Je tudi najpogostejši vzrok za slepoto na svetu.

Povzročajo ga lahko dejavniki, ki lahko poškodujejo vidni živec. Od očesnega pritiska, do občutljivosti vidnega živca in slabše prekrvavitve očesne mrežnice.

Pri kroničnem glavkomu okvara napreduje postopoma in je sprva sploh ne zaznamo, niti niso opazne spremembe na samem očesu. Glavkom je moč zdraviti oziroma preprečiti napredovanje bolezni, ni pa moč odpraviti nastale okvare, zato je v primeru suma, najpogosteje prizadeti na eno oko vidijo slabše kot drugo, priporočljivo obiskati strokovnjaka in opraviti merjenje.

Sploh, če sumimo akutni glavkom, ki je bolj nenaden, boleč in ga spremljata bruhanje in slabost. Odlašanje lahko privede tudi do izgube vida.

Siva mrena

Siva mrena je motna očesna leča. Najpogostejši razlog te očesne bolezni je starost.

Slika postane nejasna in spominja na pogled skozi umazano okno.

Stanja ni moč odpraviti z zdravili. Lahko ga omilijo očala z dioptrijo, pogosto pa je edina rešitev operativni uspeh. Najboljšo diagnozoro nudi klasičen pregled oči.

Suhe oči

Suhe in pekoče oči najpogosteje povzroči zmanjšana proizvodnja solz. Solze niso le voda, vendar mešanica vode, encimov, maščob, elektrolitov, ki uravnavajo celične procese na površini očesa. Suhe oči lahko povzročajo tudi suh in onesnažen zrak, določena zdravila, ter starost.

Lahko so denimo krive klimatske naprave, ali pa gre za prirojeno težavo s proizvajanjem solz.

Suhe oči spremljajo naslednji simptomi

 • Pekoč ali dražeč občutek
 • Občutljivost na dim, veter in prah
 • Utrujene oči
 • Občutljivost na svetlobo
 • Občutek tujka v očeh
 • Čezmerno solzenje
 • Zamegljen vid

Suhim očem pomaga vlaženje z ustrezno tekočino, ustrezna vlažnost prostorov, v skrajni sili tudi obisk specialista oftalmologu.

Očesni pritisk

Očesni pritisk pomeni, da je pritisk v očeh večji od normalnega. Neukrepanje lahko povzroči glavkom, ali pa celo izgubo vida, ni pa nujno. Obstajajo primeri, ko povečan pritisk ne povzroča očesne bolezni in nima nobenih posledic.

Povečanega očesnega pritiska sami ne moremo prepoznati, zato ga je dobro meriti. Predstavljajte si oko kot kroglo, ki se počasi napihuje. Notranji pritisk lahko poškoduje vidni živec.

Kaj povzroča očesni pritisk

 • pretirana proizvodnja in dotok tekočine v oko
 • otreženo kroženje oziroma izločanje tekočine iz očesa
 • določena zdravila
 • poškodba očesa; včasih se pritisk pojavi dolgo po poškodbi
 • drugi dejavniki; starost, dednost

Pojav povečuje tveganje za nastanek glavkoma, zato ga zdravijo z zdravili, ki izboljšajo kroženje tekočine po očesu.

Odstop mrežnice

Odstop mrežnice prav tako sodi med pogoste očesne bolezni. Pomeni ločitev mrežnice od spodaj ležeče žilnice. Mrežnica v takem stanju ne deluje in se lahko trajno poškoduje. Na prizadeto oko lahko oslepimo.
Odstopu praviloma botruje raztrganina v mrežnici, bodisi zaradi njene degeneracije, bodisi zaradi steklovine, ki se skrči stran od mrežnice. Skozi nastalo razpoko pronica tekočina iz steklovine in začne ločevati mrežnico od žilnice.

Odstop mrežnice je neboleč. Znaki zanj so lahko svetlobni bliski, plavajoče podobe nepravilnih oblik in zamegljen vid. Izguba vida se z odstopanjem mrežnice širi. Kdor opazi nenadno izgubo vida, mora nemudoma obiskati očesnega zdravnika. Zdravljenje je lahko lasersko ali operativno.

Viri

https://www.ezdravje.com/novice/zdravje-in-dobro-pocutje/glavkom-in-povisan-ocesni-tlak/3790/
http://www.nasa-lekarna.si/clanki/clanek/glavkom-skrivni-tat-vida/
http://www.okc-pfeifer.si/ocesni-problemi/siva-mrena-2/
http://www.bodieko.si/ko-oci-suhe-pekoce
http://www.operacijaoci-pusnik.si/Pregledi/Bolezni-o%C4%8Di/Odstop-mre%C5%BEnice