OSNOVA ZA IZDELAVO KONTAKTNIH LEČ

Kratkovidnost, daljnovidnost, minus dioptrija, plus dioptrija, korekcijska očala, kontaktne leče…so pojmi, ki jih najpogosteje slišimo v pogovorih o kvaliteti vida.

Pogost pojem je tudi dioptrija.

Razkrije jo pregled vida, merjenje pa ključen pogoj za izdelavo učinkovitih očal ali predpis kontaktnih lečočesni ambulanti Naklo je merjenje dioptrije ena osnovnih dejavnosti.

Prijavite se na pregled

Pregled-vida-Gorenjska

KAKO VIDIMO

Svetlobni žarki do mrežnice našega očesa pridejo skozi prozorno roženico, zenico, lečo in steklovino.

Ko gredo svetlobni žarki skozi te očesne dele, se lomijo tako, da nastane na mrežnici zmanjšana slika predmeta, ki ga gledamo. Jasno in ostro vidimo le predmet, čigar slika nastane natančno na mrežnici.

Človeško oko lahko prilagodi svojo naravno lečo tako, da nastanejo na mrežnici slike različno oddaljenih predmetov.

V tem primeru vidimo predmete ostro, ne glede na njihovo oddaljenost.

Toda če je očesno zrklo prekratko ali predolgo ali pa če optični sistem očesa lomi preveč ali premalo oz. če se z kakršnegakoli razloga svetloba ne zbere v gorišču na mrežnici, govorimo o očesni napak.

KAJ JE DIOPTRIJA

Dioptrija je merska enota, s katero merimo optično moč leč.

V oftalmologiji pod pojmom leča razumemo v glavnem leče za očala ali kontaktne leče, nikoli pa ne smemo pozabiti na najbolj prilagodljivo lečo, naravno lečo v našem očesu.MERJENJE DIOPTRIJE JE POMEMBNO

Natančna izmera dioptrije je za oster vid izjemno pomembna. Ne samo za zdravje, počutje in varnost.

Gre za celostni psihofizični odziv organizma, ki lahko posamezniku spremeni življenje. Zato smo merjenju dioptrije, poleg splošnega pregleda oči, pri nas namenili največjo pozornost.

Center očesne optike Naklo je opremljen z vrhunskimi napravami in pripomočki za merjenje dioptrije ter seznanjen z najnovejšimi vrstami korekcijskih stekel in kontaktnih leč.

Prijavite se na pregled